måndag 28 oktober 2013

"Ihmeotus"

Luova lauantai -blogissa aiheena on ihmeotukset. Tuli mieleeni tämä tipu, joka voisi olla varsinanen ihmeotus monelle nuoren polven edustajalle. Niin kaukainen ja kuitenkin niin läheinen. Harva nykyihmisistä pääsee koskaan näkemään kanaa ihan oikeasti, kuvissa nyt kuitenkin. Kana elää elämänsä kanaloiden keinotekoisessa maailmassa, kunnes joutuu juoksevalle hihnalle ja sieltä lihapaketteihin ja meidän ihmisten ruokapöytiin. Varsinainen ihmeotus. 

Kana tuli ajankohtaiseksi kun Hesari kirjoitti, kuinka meille tarjotaan lääkittyä lihaa, tai ei siis Suomessa, vaan muualla. Penisilliiniä ja muita lääkkeitä löytyy broilerin lihasta  kuulemma.
Itselläni on nostalginen suhde kanaan. Olen lapsuudessani nähnyt vapaana kulkevien kanojen elämää,kuinka ne etsivät ruokansa ulkona, kukko huolehtii kanoille hyviä ruokapaikkoja, jne. Suurin ihme on kai se munien pyöräytys päivittäin! Ne kommunikoivat keskenään, "juttelevat"jne.
Luulenpa, että teknisistä syistä en pysty osallistumaan tuohon haasteeseen, mutta tulihan kirjoitettua ylös ja muistiin. - Vaan näyttää menneen perille, ja sikäli kuin sitten blogin pitäjä(t) hyväksyvät kanaseni ihmeotukseksi, otan osaa haasteeseen 135.

10 kommentarer:

 1. Hienoa kun tuot tämän ihanan eläimen esille ja vielä kauniisti maalattuna. Monille varmaan ihmeotus, mutta onneksi sain viime kesänä ihailla Ainan kirjavia kanoja vapaana pihalla. Viisaita ja hienoja kotieläimiä. Meilläkin on lapsena ollut kanoja ja ne ovat minulle tuttuja.

  SvaraRadera
 2. Uuna, hienoa, kun pidät kanoista. Juuri niin, viisaita ne ovat, ja niiden sosiaalista elämää on tosi mielenkiintoista seurata. Kun voisikin hankkia vielä itsellekin muutaman kanan. Se vaatii kuitenkin investointia lämpimiin tiloihin talvella ja aidattuun tilaan kesällä näissä olosuhteissa. Me olemme onnellisessa asemassa, kun olemme saaneet tutustua niihin oikeasti.

  SvaraRadera
 3. Minä tykkään tuosta sinun tirpuusesta ihana kotkottaja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos Sirkkis! Ihania kotkottajia ne ovat. Kun vain pääsee näkemään.

   Radera
 4. Hyvä kana-työ! Muistan lapsuudesta kanat, joita maaseudulla isovanhempieni naapurissa oli avarassa kanalassa, johon kuului iso aidattu ulkoilualue.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marja-Leena, kiitos! Niinhän se ennen oli kanat pääsivät ulos liikkumaan ilman stressiä ja "pakkokasvamista". Me olemme etuoikeutettuja, jotka olemme saaneet sen nähdä ja kokea. Ja tietysti täytyy vielä todeta, että kyllä kanoillakin oli parempi ennen.

   Radera
 5. Kuvastako teit vai elävästä mallista? Onko Ahvenanmaalla vielä oikeita kanaloita? Helsingissä näin viimeksi kanoja mustasaaressa häkissä.

  SvaraRadera
 6. "Oikeita", siis millaisia ovat oikeat kanalat? On täällä tietääkseni kaksi kaupallista kanakasvattamoa, toisessa ovat häkeissä, sikäli kuin eivät ole muuttaneet asioita, toisessa kulkevat kuulemma vapaana lattialla. Mutta siis sisätiloissa. Eiköhän ole lakikin olemassa (lintuinfluenssan ym takia), että kanoja ei saa pitää vapaana ulkona!

  SvaraRadera
 7. Huomasitko, että Luovan lauantain porukka ei päässyt kommentoimaan blogiisi. Minäkin yritin sieltä, mutta ilmoitettiin, että blogi onyksityinen. Ehkä linkittämisessä tuli jokin ongelma.

  Seuraavalla kerralla klikkaa otsikkoa, missä haastevastaus on. Klikkaa sitten ylhäällä olevaa osoitetta, että se tulee siniseksi. Sitten klikkaat hiiren OIKEALLA kopioi. Menet Luovan lauantain sivuille ja klikkaat URL-osoitepaikkaan taas hiiren oikealla LIITÄ, lisäksi vielä nimi ja joissakin paikoissa sähköpostiosoite.
  Kirjoita nämä ohjeet itsellesi paperille ylös, niin on helpompi seurata ohjeita liittäessä. Nämä samat ohjeet käyvät kaikkiin linkityksiin, mihin tahansa haasteeseen osallistut. Jos on jotain kysyttävää, jätä vihje blogiini, niin tarkennan jotain kohtaa, mitä et ymmärtänyt.
  En minäkään osannut alussa linkittää. Sinäkin opit, koska minäkin opin :-)

  SvaraRadera
 8. Voi, en ollut huomannut tuota lainkaan! Kiitos, Uuna, kun viitsit vaivautua ja antaa ohjeita. Varmaan jotain sinne päin olen tehnyt linkittäessäni, mutta ei ole sitten oikein onnistunut. Täytyy olla tarkkana ensi kerralla, ohjeittesi mukaan. Tässä saavat nyt kaikki lukea ohjeet linkitykseen. Aina sitä uutta oppii ja on kiva, kun joku opettaa.

  SvaraRadera