lördag 25 augusti 2012

Puilla lämmittämisestä ym Vedeldning mm

Sataa kuin saavista kaatamalla, sanottiin ennen vanhaan, kun satoi tosiaan niin kuin joku olisi kaatanut saavista vettä niskaan. Aamulla oli ukkostakin, se ei onneksi tullut lähituntumaan. Muuten on tyyntä ja noin 15 astetta lämmintä, harmaata. Ihan mukava ilma olla sisällä.
Herättelin keittiön  puuhellaa henkiin kesätauon jälkeen. Se yleensä työntää savut sisään ensimmäisellä lämmityskerralla, vaan eipä nyt tehnytkään sitä. Olen nähtävästi oppinut käsittelemään sitä oikein. Polttelin nimittäin aluksi hormiluukussa paikallislehden sivut yksi kerrallaan lämmittääkseni hellan ja piipun sisuksia ensin. Sitten suljin luukun, avasin tulipesän ja aloin pitää pientä tulta siellä. Ja huolimatta matalapaineesta se alkoi vetää heti savut ylös piippuun. Ei tullut yhtään savua sisälle eikä tarvinnut pelätä, että palohälytin pärähtää ulvomaan. Polttelin yhden pesällisen puita, enempää ei ensimmäisellä kerralla. Tästä on hyvä jatkaa huomenna tai lähipäivinä ilmoista riippuen.
Tässä rakennuksessa ei koskaan ole käytetty palovaroitinta, vaikka saunaa siinä on lämmitetty aikoinaan ahkerastikin, ensin työpaikan saunana (tiilitehtaalla), sitten rantaturistien saunana. Siitä on jo kauan sitten.


Tämäkin mökki on ollut turistien käytössä yli neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin siinä ei ollut vastaavan kokoista terassia ja värikin oli punainen.
Koivun pahka on kasvanut kauan, ollut varmaan jo olemassa turistien täällä saunoessa.
Mökin sisustakin on muuttunut. Tänään tällaista, silloin erilaista. Viimeksi 70-luvun voimakkaan keltakuvioiset verhot ikkunassa. Nyt on vaaleammat.
Förr i tiden var den här röda lilla stugan en bastu, som värmdes upp med ved naturligtvis. Den fungerade först som arbetsplatsbastu vid en dåvarande tegelfabrik, sedermera som bastu åt turister sommartid.
Stugan i närheten hade inte den här terrassen då och färgen var röd.
Björken som står mitt emot bastun mot stranden har säkert haft sin lilla utbuktning på sidan redan då, fast bara på förstadiet kanske...
Inne i stugan var det linoleummattor fastspikade i golvet, målade väggar och 70-talstapeter i starka, gula färger med stora mönster. Nu är det lackat brädgolv, ljusa blomtapeter och ljusa gardiner osv.

8 kommentarer:

 1. Kauniit kuvat ja muisteluiden sanat ovat kuin tarina. Suljetuin silmin ajattelen ja kuvittelen aikoja entisiä. Syksy saapuu,vaikka tänään S-joella oli yli kaksikymmentä astetta lämpöä ja ihana aurinkoinen sää.

  SvaraRadera
 2. Kiitos, Sirkkis:) Muisteluitahan nämä. Itsekin kuvittelen, minkälaista elämä on ollut. Niin se syksy taas saapuu, onneksi on vielä pitkään lämmintä ja aurinkoistakin, näin uskoisin.

  SvaraRadera
 3. Hieno postaus ja ihania akvarelleja jälleen ! Ihan tässä kateus iskee kun en itse saa mitään aikaan, vaikka kuinka sormet syyhyää !!
  Lapinreissulla kaksi aloitin, mutta aina vaan kesken... Kyllä tuollainen mökkielämä olisi sopivaa taiteen tekemiseen, asuntoauton kanssa on vähän liian rauhatonta ja meno päällä !
  Katselin tuota koivun pahkaa, onko pahka vai pakurikääpä?? oletko tietoinen sellaisesta, oikea terveyspaukku ! - Jos et tunne , kokeileppa googlettaa !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos Ritvau!
   Ei ole aihetta kateuteen, kovin on heppoista tämä kuvan tekeminen. Mutta on se niin kumma, kun siihen on sellainen sormisyyhy, että pitää vain tehdä. Rauhaahan siinä kaivataan, pois stressi! Täytyy googlettaa, ei ole aavistustakaan, onko se kääpä vai pahka. En ole koskaan kuullutkaan pakurikäävästä! Kyllä google sitten opettaa.

   Radera
 4. Kivasti kerrottu ja kuvitettu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos, Marja-Leena! Terveiset sinne stadiin!

   Radera