måndag 16 juli 2012

Kurssilta jatkoa

Taas oli sateinen päivä. Ehdin kyllä pilven raossa tekemään ulkotöitäkin. Heinäkuu merkitsee sitä, että on heinät niitettävä sieltä mihin ei koneella pääse. Kuvia minulla ei ole niitosta, mutta sen sijaan voisin muistella kurssin kuvia.
Ensimmäinen päivähän meni piirtämisessä, toisena päivänä otettiin pensselit käyttöön. Yhdellä värillä oli maalattava mallista 10 minuutin kuvia, joko pelkkiä muotokuvia tai sitten koko mallista henkilökuvia. Valon ja varjon tutkimista. Tarkoitus oli saada mallin luonnetta esiin, tämä oli koko kurssin ajan. Ei vain tuhertaa yksityiskohtia,  vaan saada esiin muoto valon ja varjon avulla ja sitä luonnetta. 10 minuutissa...?!
Panen tähän muutamia kymmenen minuutin luonnoksia:
Itse olen aika nopea, joten kymmenen minuuttia oli ihan ok.
Pari ensimmäistä päivää meillä oli yksi sama miesmalli.
Sitten oli otettava mukaan enemmän väriä.
Ei nyhverretä yksityiskohtia vaan tehdään kokonaisuuksia. Silmä kyllä täydentää puuttuvat yksityiskohdat.
Ei siis tällaista ollut tarkoitus tehdä...

Ja taas välillä lyijykynällä...
Kurssilla on se vaikeus, että pitäisi seurata ohjaajan toivomuksia, joita eivät aina ehkä ole samaa kuin itse haluaisi tehdä. Mutta siksihän kurssilla ollaan, että siellä jotakin opitaan ja tehdään niinkuin opettaja sanoo.
Tällaisella kurssilla on tärkeintä tekeminen, ehkä aivan uudella lailla eikä varsinaisesti "valmiiksi saaminen". Uusi kokemus oli petsi, jota en siellä kokeillut mutta ostin sitä pussillisen. Olen nyt kotona valmistanut petsin (kaadoin hei puolet 2,5 dl:n sisällöstä keittiön pöydälle, en tiedä saako sitä täältä lainkaan, en ole vielä kysynyt). ja kokeillut ja nyt harmittaa, kun en kokeillut jo kurssilla. Mahtava väline. 
Tässä näyte ensimmäisestä petsityöstäni ikinä:
Hauskaa vai mitä! Saman voisi tehdä tushilla. Tai tietysti vesivärillä. Tämä on kyllä kiva kokemus.

Taas on tauon paikka. Jatkoa seuraa  (jos on kiinnostusta lukijoilla). 

12 kommentarer:

 1. Mukavia nuo pikaluonnokset, sinä osaat. Tuolla petsillä tulee mukavaa jälkeä. Minulle vierasta mutta ihana näyte työstäsi. Jatka vielä kun kerkiät, kiinnostaa minua .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos Sirkkis! Jatkan kun kerkiän.

   Radera
 2. Kyllä olet nopea, noin hyvää jälkeä kymmenessä minuutissa. Ja tuossa missä maalasit silmätkin, hän alkoi elämään kuvassasi, hienoja teoksia! Petsistä en ole kuullutkaan... hyvältä näyttää.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos Anja!
   En minäkään ollut kuullut petsistä näissä yhteyksissä, vain puupintojen petssaamisesta tiesin.

   Radera
 3. Hei.

  Laita lisää vaan. Kiinnostavaa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonyymi,Laitetaan kyllä.

   Radera
 4. En ole vielä kokeillut petsiä. Laitoit aika laimeaa, jos lisäsit sen pussillisen 2,5 desiin. Zsuzsa sanoi, että puolikkaaseen pieneen Piltti-purkilliseen. Siis angen vahva liemi. :D Jos tarvitset lisää petsijauhoa eikä sieltä teiltäpäin saa, niin voin lähettää kirjeessä. Ilmoittele, jos tarvitset.

  SvaraRadera
 5. Marja-Leena,
  Laitoin petsin pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Ja mielestäni siitä tuli aivan kyllin voimakasta ainetta! Sen täytyy olla tosi vahvaa jos tekee puolikkaaseen Piltti-purkkiin. Sitä on sitten varmaan laimennettava. Kyselin täältä kahdesta tietämästäni liikkeestä, toisessa (yllätys yllätys) oli, mutta vain mustaa, toisessa ei tiedetty mitään. En ole kysellyt talomaalien liikkeestä vielä. Kiitos tarjouksesta, ilmoitan sitten jos tarvetta tulee. Oletko muuten ollut innostunut maalaamaan, ethän tärvele sitä hienoa muotokuvaa, jota sanoit jatkavasi kotona!

  SvaraRadera
 6. Ihailen! Minäkin kurssilla olin, mutta pakenin pois muotokuvapäivästä. En viitsinyt itseäni taas masentaa, kun ei osaa niin ei. eikä opikaan kun luikkii pakoon.
  Ei oikein inspis iskenyt kurssilla, oli kotona meneillään niin monia keskeneräisiä projekteja.
  Kertakaikkiaan ihailen teitä osaajia!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SinikkaHelena,
   Eihän siellä kurssilla saa aikaiseksi oikein helposti sellaista mistä itse tykkäisi. Minäkin ajattelin kyllä aluksi, että olen joutunut itseäni parempaan joukkoon. Niinkuin olinkin, sillä monet olivat todella osaavia muotokuvamaalareíta. Mielestäni ne kotoiset projektitkin saavat jotain uutta ideaa tällaiselta kurssilta. Sitäpaitsi sinähän olet taitava, teet mitä tahansa:) Tsemppiä tuleville kursseille ja projekteillesi. Ja kiitos kannustavista sanoistasi!

   Radera
 7. Kiinnostaa, kiinnostaa..... Aivan upeaa että jaksat kertoa meille kurssista. Minua kyllä kiehtoo kovasti muotokuva, ei kuitenkaan ihan perinteinen, jotain omaa haluaisin löytää ... Sinulla hyvin hallussa !! kuka teillä oli opettajana, tuonne olisi kiva joskus päästä mukaan..
  Uusi asia tuo petsi minullekin... aivan ihanan työn olet saanut sillä ! Kiitos Sirkka, jatkoa odotellen......

  SvaraRadera
 8. Kiitos, ritvau! Jaksan kertoa, koska se oli niin upea elämys koko kurssi. Kyllä ymmärrän heitä, jotka palaavat kursseille kesä kesän jälkeen! Opettajanamme oli taidemaalari (unkarilainen) Zsuzsa Demeter, tiukan näköinen mimmi, sanoivat muiden kurssien oppilaat. Ja olihan hän tiukka tavallaan, mutta meillä oli niin hyvä henki kuitenkin kurssilla, että vieläkin haikeana ajattelen. Petsi oli todella jännä tuttavuus.

  SvaraRadera